Spiritueel Voelen

Laat kom ik thuis na een demonstratie avond van een meditatieve therapie. Ik loop naar mijn slaapkamer om het raam te sluiten tegen de muggen en zie meteen de schaduw. Boven op de rand van mijn tuimelraam. Roerloos zit daar een vogel. Hij straalt een enorme vastberadenheid uit; een vastbeslotenheid om daar te zitten.
Ik ben bang dat hij naar binnen zal vliegen en sluit het gordijn, dat daarbij zijn snavel raakt. Omdat hij nog steeds niet beweegt, wapper ik met het gordijn. Maar onverstoord blijft hij zitten. Nog steeds roerloos.

meditatie-0sho

Wetend dat ik, liggend in de directe nabijheid van deze vogel, nooit in slaap zal vallen, pak ik mijn matras, dekbed en kussen op en verhuis naar de woonkamer.
Mijn appartementje heeft zich nu dus uitgebreid met de vogel. Hij hoort er nu bij. Ik ga aan tafel zitten schrijven in mijn dagboek en ga na drie kwartier nog eens kijken. Hij zit er nog...

De volgende ochtend is hij weg. Een spoor van poep, dat in een verticale lijn over mijn raam loopt, verraadt zijn aanwezigheid van die nacht. Ik heb een bijzonder gevoel. Het gevoel dat deze vogel een boodschap is komen brengen.

Pas wanneer ik matras, dekbed en kussen terugleg, wordt ik mij gewaar van een grote wolk van tientallen muggen, zwevend onder het plafond van mijn slaapkamer. En dan verlies ik mijn bewustzijn... In blinde paniek begin ik ze één voor één dood te slaan. Bloedspatten verschijnen op plafond en muren. Dan spray ik verwoed met mijn muggenspray in het rond, die daarbij in mijn mond en ogen komt. Achteraf heb ik een rotgevoel. Een moordinstinct is blijkbaar zo diep van binnen bij mij aanwezig. Is het dat, wat de vogel mij duidelijk wilde maken? Toch voelt het zo, dat hij een hele positieve boodschap had. Twee dagen lang blijft het bij me. Ik voel me verbonden met de boodschap en kijk diep van binnen, wat die zou kunnen zijn. Het is fijn om daarmee bezig te zijn.

Dan realiseer ik me, dat ik alles en iedereen om mij heen kan zien als brengers van een boodschap. Elk mens, elk dier, elke bloem, elke plant. We staan met elkaar in verbinding. En als ik open sta voor ieders boodschap, dan wordt die verbinding nog groter. Dan open ik mij, om iets toe te laten, wat van de ander komt. Dan is die boodschap er zowiezo, ookal zou de intentie van de ander niet eens zijn, om die te geven!

Ik begrijp nu ook beter het verhaal van de man, die 's nachts heel laat bij een boeddhistische tempel aanklopt voor onderdak. De tempel is gevuld met een verzameling van honderden houten boeddha's. De priester verleent hem onderdak in de tempel. Midden in de nacht wordt de man wakker van de ijzige kou, die hem het inslapen onmogelijk maakt. Hij kijkt om zich heen en pakt één van de houten boeddha's, zet hem in het midden van te tempel en steekt hem in brand. Dankbaar koestert hij zich in de warmte van het vuur en valt weer in slaap.

boeddha

Wanneer de priester hem de volgende dag aantreft naast het hoopje as, dat de overblijfselen aangeeft van de houten boeddha, ontsteekt hij in razernij. Hij roept: "Waarom heb je mijn boeddha vernietigd?" De man pookt met zijn wandelstok in het hoopje as en zegt: "Boeddha? Ik vind nergens botten hier. Ik ben een mens van vlees en bloed en had het koud. " De priester luistert niet verder en gooit de man de tempel uit. Met een rinkelende ketting sluit hij de poort van de tempel.

Wanneer hij een uur later buitenkomt, zit de man op zijn knieën te bidden voor een betonnen paaltje, dat de weg markeert. Hij heeft er enkele bloemen voor gelegd en wierook aangestoken. Met een dankbaar gezicht, opgeheven naar de hemel, zegt hij zijn gebeden op.

De priester komt dichterbij. Wanneer de man opkijkt, vraagt de priester wat hij daar doet bij dat paaltje. De man antwoordt: "in alles schuilt een boeddha, ook in dit paaltje".

mainconnt