Meditatie van de Maand

* * *

  Meditatie van de maand April:

foto huilend kin

Vriendschap sluiten met Droefheid


Het eerste ding is: wat ook maar het geval is, is het geval. Accepteer het en laat het komen - laat het voor je verschijnen. In feite is het onvoldoende om te zeggen 'onderdruk het niet'. Wanneer je het me toestaat zou ik willen zeggen: "Sluit er vriendschap mee". Je voelt je bedroefd? Sluit er vriendschap mee. Heb er compassie voor. Droefheid heeft ook een wezen. Sta het toe, omarm het, zit ermee, houd de handen van de droefheid vast. Ben vriendelijk. Heb het lief. Droefheid is prachtig! Er is niets mis mee. Wie heeft je gezegd dat er iets mis is met verdrietig te zijn? In feite geeft alleen droefheid je diepte. Lachen is oppervlakkig; blijheid gaat niet dieper dan de huid. Droefheid dringt helemaal door tot in je botten, tot in je beenmerg. Niets gaat zo diep als droefheid.
Dus maak je geen zorgen. Blijf erbij en droefheid zal je naar je diepste centrum brengen. Je kunt erop varen en je zult een paar nieuwe dingen over je zijn te weten komen, die je nooit tevoren was tegengekomen. Die dingen kunnen alleen onthuld worden in de droeve staat van zijn, ze kunnen nooit onthuld worden in een blije staat van zijn.

Het enige probleem met droefheid, wanhoop, woede, hopeloosheid, angst, ellende is dat je er vanaf wil. Dat is de enige hindernis. Je zult met deze gevoelens moeten leven. Je kunt niet gewoonweg ontsnappen. Ze zijn de situatie zelf waarin het leven moet integreren en groeien. Ze zijn de uitdagingen van het leven. Accepteer ze. Ze zijn verkapte zegeningen. Wanneer je van hen wilt ontsnappen, dan ontstaat er een probleem - omdat je wanneer je ergens vanaf wilt, je nooit direct kijkt. En dan begint het ding zich voor je te verbergen omdat je het veroordeelt; dan beweegt het ding zich dieper het onbewuste in, verbergt zich in de donkerste hoek van je zijn waar je het niet meer kunt vinden. Het beweegt zich naar de kelder van je zijn en verbergt zich daar. En natuurlijk, hoe dieper het gaat, hoe meer problemen het creëert - omdat het dan vanuit onbekende hoeken van je zijn gaat functioneren en je bent compleet hulpeloos.

 

Osho, The Art of Dyinghome pagina

 

OSHO is een geregistreerd handelsmerk van de Osho International Foundation, dat gebruikt wordt met toestemming: www.osho.com/trademarks
Sommig materiaal dat hier wordt gebruikt (afbeeldingen en passages) is Copyright © OSHO International Foundation, www.osho.com/copyrights